Dennis Säwström 2018-02-21T10:53:38+00:00

Dennis Säwström – kock med passion

Dennis Säwström - Kreativ Mat i HalmstadJag får nog erkänna att jag halkade in på ett bananskal, skoltrött och fick jobb som lärling i en pizzeria. Efter ett tag hamnade jag på Brasserie Norre katt och där såg jag hur ett riktigt restaurangkök fungerar. Kärlek vid första ögonkastet.

Lyckades ta mig in i köket och jobbade några år som ”kock” men det var först när jag kom till Torekov hos Rickard och Robert Nilssons restaurang Kattegatt gastronomi och logi som jag förstod vad riktiga kockar är.

Det tog ca 1 år innan jag fick min egen station och eget ansvar. Det var stort, nu var man en i gänget och vi jobbade otroligt fokuserat under långa arbetsdagar. Men kul var det, så att jobba i ca. 16 om timmar om dagen gjorde inget.
Detta har givit mig den grund som gjort det möjligt att få vara med om fantastiska middagar på restauranger runt om i världen.

Vad sägs om att få göra tilltuggen åt bland annat Martha Stewart och Robert De Niro på Daniel i New York, en av Amerikas bästa restauranger.

Det har blivit lite kändisar och till och med kungligheter genom åren, säga vad man vill men det är lite speciellt att träffa sådana personer i verkligheten. Detta tack vare några kastruller, knivar och lite god mat!

Kökschef på den fina restaurangen Akvarell i Tylösand under 3 år. Tillsammans med min gode vän och fantastiska matlagare Niklas Pettersson öppna Klamedam Mat och vin i Halmstad.

Få vara min gamle förebild Stefan Holmströms högra hand i 5 fantastiska år.

Att mat kan ta en på en sådan här rolig resa som det varit hittills hade jag aldrig förväntat mig när jag stod å knådade pizza-bullar.

10647064_879718775379188_830417150218241810_nJag har haft turen att ta mig vidare i Sveriges största mattävling Årets kock, även kallad SM i professionell matlagning.

Det tog ca 10 år att överhuvudtaget få vara med så känslan när de ringde upp mig första gången och sa: ”Hej det är från årets kock, grattis du har gått vidare till semi final”, den känslan var helt overklig.
Hade det inte varit för min dåvarande chef Stefan Holmström hade jag gjort bort mig fullständigt.

Jag hade inte en aning om vad det innebär att tävla i mat på den nivån och tänkte att jag åker bara upp och lagar min rätt.
Som tur är har ju Stefan stor erfarenhet av tävling, så han sa helt enkelt:
”Nu måste du träna så fort du har lite tid över.”
Träna? Sa jag, varför det? jag har ju gjort rätten 5-6 gånger redan det är väl bara att åka upp och göra sin grej?
Tack och lov att jag inte gjorde så utan tränade på tillagning, tider, smaker ja till och med att packa alla 1000 grejer man ska ha med sig.

Väl på plats dagen innan själva tävlingen skulle vi lämna in våra råvaror, kastruller, knivar, specialmaskiner och dylikt, träffade jag mina motståndare och man kan säga att den gången var det minst sagt nervös och tryckt stämning.
Morgonmötet på själva tävlingsdagen gjorde knappast saken bättre. Där berättade juryn betydelsen av titeln årets kock och vilken otroligt tuff tävling det faktiskt är.

Jag ångrade starkt att jag var där och undrade varför man utsätter sig för sådant här, men samtidigt var det en lyckokänsla som närmast kan beskrivas som när mina barn föddes.
Jag vann inte den dagen men var otroligt nöjd över min prestation och tänkte inte så mycket över utebliven vinst.
Åker hem och tänker att: nåväl försöker om ett år igen. Men så ringde det från Stockholm igen, ”grattis du har gått vidare till andra chansen.”

Va? Är det möjligt? Ca 200 kockar hade blivit 24, 24 hade blivit 12 och av dessa skulle 6 gå till final. Jag en enkel kock från landet bland dessa.
Men i Göteborg tog det slut denna gång. Men nu är det en årlig grej som jag har i tankarna 11 månader och testar fram en rätt i ca 4 månader.
Jag har inte vunnit titeln eller kockrocken än men envis som man är ska jag försöka tills den är i Halmstad.

Årets sous vide kock 2016

Tack vare årets kock har jag lärt känna många andra duktiga kockar. Var av en rekommenderade mig att ställa upp i en annan tävling. Kände då att det har jag varken tid eller ork till, men i sista sekund ändrade jag mig och skickade in mitt bidrag.
Tur var det för jag gick vidare till final och lyckades leverera en rätt som föll juryn i smaken och tog hem priset Årets sous vide kock 2016 till Halmstad.

Juryns motivering:
”En innovativ och makalöst vacker anrättning som får oss att dra på smilbanden mellan tuggorna. Vinnaren visar att han behärskar kokkonstens centrala delar: hantverket, smaksättningen, estetiken och respekten för råvarorna”

Kan jag hjälpa dig med catering?

Namn*

Email*

Telefonnummer*

Vad gäller din förfrågan?

Beskriv din förfrågan så noga du kan

Vilken fantastisk resa detta är!